Wandelen in de Algarve

De Algarve is natuurlijk het meest bekend als zonbestemming, maar is tevens een paradijs voor wandelaars. Het milde klimaat met zachte winters en een prachtig voor-en najaar samen met de vele wandeltrails zorgen voor een uniek wandel-ervaring.

Rota Vicentina

De Rota vicentina loopt van het meest zuid-westelijke puntje van de Algarve in Cabo de Sao Vicente naar het noorden en gaat na Aljezur over in de Alentejo.. Je kunt hier kiezen voor de “Historical Way”, die door het binnenland loopt of de route langs  de kust , die de “Fisherman’s Trail” wordt genoemd. De laatste loopt langs de Costa Vicentina naar boven en gaat over in het natuurpark Parque de Natural do Sudoeste Alentejano. Op dagafstand wandelen kan worden overnacht in de zogenaamde “casa brancas”, die uit zowel leuke boerderijtjes als rustieke landhuizen kunnen bestaan. Voor de liefhebbers van een gewone dagwandeling zijn er de “circular trials”.

Via Algarviana

Deze oorspronkelijk religieuze route loopt van Alcoutim aan de grens met Spanje dwars door de Algarve naar Sagres,het meest zuidwestelijke puntje van Portugal. Vroeger liepen de pelgrims naar de kaap bij Sagres, vanwege de heilge relikwiën van Sao Vicente, die hier waren gevonden. De route beslaat ongeveer 300 km en is verdeeld over 14 etappes, die steeds eindigen op een plek waar ook overnacht kan worden. De wandelaar wordt vanaf het begin één met de natuur als vanaf de kade van Alcoutim de route  loopt via het gebergte Serra do Caldeirao, bekend om z’n kurkproductie en sfeervolle dorpjes als Salir, Benafim en Alte. Via Sao Bartelomeu de Messiness voert de route langs de rivier Ribeira do Arade naar het historische Silves met z’n prachtig hooggelegen kasteel. Verder gaat het door de Serra de Monchique met een fantastisch uitzicht vanaf z’n hoogste punten , de Picota en de Foia (905m). Hierna gaat de route door de ongerepte natuur van Marmelete, Bensafrim en Barao de Sao Jao. Al in het pijnbomenbos ruikt je de zee en komt het eindpunt bij Cabo de Sao Vicente in zicht.

 

Kustlijn Lagos- Albufeira

Deze kustlijn met afwisselend ruige rotspartijen, lange stranden en de immer golven aanvoerende Atlantsiche Oceaan is uiterst geschikt voor korte of lange wandelingen, die soms door het mulle zand voeren en soms voeren over hoge rotsen bovenlangs per voet onbereikbare strandjes. De gehele route werd tot voor kort aangegeven met blauwe tegeltjes, maar sinds een paar jaar is men de hele roiute in kaart aan het brengen met veel duidelijker houten bordjes.

 

Rio Formosa

Dit prachtige beschermde natuurgebied in de oostelijke Algarve strekt zich uit van Faro naar de Spaanse grens en is geschikt voor relatief korte wandelingen, die vanuit verschillende punten kunnen beginnen. Het getij en de grote verscheidenheid aan vogelsoorten zijn hier de belangrijkste ingrediënten voor een wandeltocht. Voel hoe de rust bezit van je neemt en vergeet vooral je fototoestel niet.